persona nedir nasıl oluşturulur

Persona Nedir ve Nasıl Oluşturulur? Adım Adım Persona Oluşturma Rehberi

Persona oluşturma, pazarlama ve tasarım süreçleri için elzemdir. Persona oluşturmada amaç, ideal müşteri veya marka kimliğini temsil edecek bir profilin spesifik olarak inşa edilmesidir. Türkçe kaynaklarda profil kartı oluşturma şeklinde de görülebilmektedir. Müşteri kitlenizi daha iyi anlamak ve daha etkili stratejiler geliştirmek adına persona oluşturmadan faydalanabilirsiniz. Bu rehberde ise persona nedir, persona oluşturmanın faydaları, adımları ve önemli püf noktalarını keşfedeceğiz.

Persona Nedir?

Persona, Latince kökenli bir kelimedir. Türkçe karşılığı ‘maske’ olarak ifade edilmektedir. Pazarlama süreçlerindeki kullanımını “kimlik kartı” şeklinde ifade etmek yanlış olmayacaktır. Hedef müşteri kitlesinin özelliklerini belirlemek ve bu doğrultuda stratejiler geliştirmek amacıyla oluşturulur. Kurgusal bir temsiliyeti vardır. Gerçek verilere dayanan, pazar araştırması gerektiren; demografik, psikografik, davranışsal gibi birçok unsuru barındırır. Etkili stratejiler için hedef kitlenizi anlamak hayati öneme sahiptir: persona oluşturarak pazarlama faaliyetlerini daha verimli hale getirme ve stratejileri bu yönde kurgulama avantajı kazanmış olursunuz.

Persona Oluşturma Neden Önemlidir?

Oluşturulmuş olan personalar bir içgörü sunar aslında. Kişileri anlamak, ihtiyaçlarını karşılamada bir bakış açısı kazandırır. Hangi markaları tüketiyor, hangilerini seviyor, alışveriş için hangi kanalları tercih ediyor, ne iş yapıyor, gelir aralığı ne, hangi ilde yaşıyor, arkadaşlarıyla oturduğu zaman hangi konularda konuşuyor, günlük tutuyor mu; günlüğüne ne yazıyor? Oldukça çeşitli sorularla net kişi profillerini oluşturmak, iş süreçlerinizde kime hitap ettiğinizin bilinciyle hareket etmenize ve dolayısıyla nerede nasıl hangi iletişim türüyle ulaşacağınıza dair oldukça detaylı bilgi edinmiş oluyorsunuz. Bu da sadık müşteri tabanınızı genişletmenize olanak tanıyor.

Mevcut ve potansiyel müşterilerinizi anlamanıza olanak tanıyan bu süreç, dolayısıyla bu ihtiyaçları nasıl karşılayacağınız noktasında yolunuza ışık tutuyor. Yukarıda yer alan sorular sonucuyla kullanıcıların demografik özellikleri, ilgi alanları, davranışları, tercihleri noktasında geniş bir perspektifte bilgi sahibi olmuş oluyorsunuz. Bu oluşan anlamlı bilgiler ile daha etkili kampanyalar oluşturmak, daha anlamlı iletişim kurmak kalıyor geriye.

Bir diğer önemi ise zaman ve kaynak tasarrufu sağlıyor olması. İhtiyaç ve ilgi alanlarını analiz etmiş olduğunuz kitle bazında hedefe yönelik stratejiler geliştiriyor olmak tasarruf etmenize ve daha iyi sonuçlar elde etmenize olanak tanıyor.

Persona Oluşturmanın Avantajları

Personalar ile hedef kitlenizi daha iyi anlamanız kolaylaşır. Hedef kitlenizi temsilen, kurgusal bir karakter inşası oluşturmuş oluyorsunuz. Müşteri davranış ve ihtiyaçlarını anlayarak bu analizlere dayanan stratejilerinizi güçlendirme olanağı ortaya çıkıyor. Persona oluşturmanın temel avantajları şu şekilde listelenebilir:

  1. Hedef kitlenizi daha iyi anlamanıza olanak tanır.
  2. Pazarlama süreçlerindeki stratejik kararlarınızı daha etkili ve ölçülebilir kılar. Stratejik kararlarınızı güçlendirir.
  3. Daha etkili bir iletişime olanak tanır. Sadık müşteri tabanı için de pozitiftir.
  4. Kaynaklarınızı verimli kullanmanızı sağlar. Zaman ve bütçeden tasarruf ederseniz çünkü hedef kitleye yönelik önceliklere göre bir yöntem geliştirmiş olursunuz.

Persona Oluşturma Aşamaları

  1. Veri Toplama: Persona oluşturma kapsamlı bir araştırma gerektirir. Burada kurgusal bir karakter inşası olarak adlandırmış olsak da gerçek verilere dayandırılmalıdır. Veri toplama işlemi çeşitli yöntemlerle yapılabilir. Hedef kitlenizi tanımak için kullanabileceğiniz kaynaklar arasında; sosyal medya analiz araçları (Meta Raporları, Google Analytics vb.); anket ve bire bir görüşmeler; satış verileri yer alabilir. Sosyal medya kanallarını inceleyerek, hangi içerikleriniz nasıl bir kitle tarafından tüketiliyor, sizinle kimler hangi kanallar aracılığıyla iletişime geçiyor gibi veriler de kıymetli olacaktır. Hem nitel hem nicel verileri toplamak farklı açılardan bakış açısı geliştirmenize olanak tanır. Araştırma verilerinde ortak eğilim ve kesişen noktaları belirleyerek mevcut kitlenizin özelliklerini ortaya çıkarabilirsiniz.

Müşteri Personası Neleri İçerir?

Demografik Özellikler: Yaş, cinsiyet, meslek, gelir düzeyi, eğitim seviyesi gibi.
Psikografik Özellikler: İlgi alanları, yaşam tarzı ve değerler.
Davranışlar Özellikler: Satın alma alışkanlıkları, iletişim kurmayı seçtikleri mecralar, iletişimde hangi dil yapısını tercih ettikleri gibi faktörler.

Burada hedef ve motivasyonları anlamak önemlidir. Stratejinizi güçlendirir. Oluşturduğunuz her personanın yukarıda yer alan bilgileri içermesine önem gösterin.

2. Davranışların Belirlenmesi: Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizinin yapılarak ortak davranış desenlerinin oluşturulmasıdır. Verileri değerlendirme aşamasında toplamış olduğunuz kalemlerin anlamlı bir şekle dönüştürmek önemlidir. Kullanışlı olmayanların elenerek, kullanabileceklerinizi bir araya getirerek örüntüler oluşturma adımıdır.

3. Personaların Profillerinin Oluşturulması: 1’den fazla persona oluşturulmalıdır. 6-8 genellikle yeterlidir fakat sektör ve amaca göre bu sayı düşürülebilir. Demografik, psikografik, davranışsal bilgileri içermesine özen gösterin. Oluşturduğunuz her personaya uygun bir isim ve görsel içerik kullanıp onları somutlaştırın.

Personalara İsim ve Görsellik Katma



Bunun için kullanabileceğiniz çeşitli persona araçları mevcuttur. Buradan oluşturmak istediğiniz personanın detayları ve görünümünü hazırlayabilirsiniz. Renk değişimleri ve belirlenen özellik seçme imkanı tanıyan bir araç. Persona kartı oluşturmak için yararlanabilirsiniz.

4.  Personaları Geliştirme ve Test Etme: Tek bir aşamadan oluşmamaktadır. Mevcut kullanıcı davranışlarında değişiklikler gözlenebilir. Bununla birlikte marka hedeflerinizde de değişiklikler yapabilirsiniz. Düzenli izleme ve analizlerle oluşturduğunuz personaları güncel tutun. Kampanya sonuçlarını analiz ederek, verilerle etkinliğini analiz edin.

Sonuç olarak persona oluşturma süreciniz hedef kitlenizi anlama ve strateji kurgunuzu şekillendirmeye olanak tanır.

Persona oluşturma aşamaları

Persona Oluşturmada Dikkat Edilmesi Gerekenler

 Kapsamlı Araştırma Yapın: Yetersiz veri ile oluşturulan personalar doğru bir içgörü sunamayacaktır.

Gerçekçi ve Esnek olun: Kurgusal olsa da gerçek verilere dayandığını unutmayın.

Düzenli Güncellemeler Yapın: Müşteri kitlesi ya da marka hedefleri değişebilir, personaları güncel olmasına önem verin.

Persona Kullanım Alanları

Oluşturulan her bir personanın ihtiyaç ve tercihlerine uygun olacak şekilde pazarlama stratejileri geliştirilebilir. Aynı zamanda oluşturulacak içeriklerin kişiselleştirilmesi, müşteri yolculuğunun ve deneyimin tasarlanması, ürün ve hizmet geliştirme gibi birçok açıdan kullanılmaktadır.  Optimizasyon süreçlerinizde ve reklam kreatiflerinizde de rehberlik edecektir.

Etkili persona oluşturma, sadece pazarlama stratejinizi güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda müşterilerinizle daha güçlü bağlar kurmanıza olanak tanır. Devam eden araştırma, test etme ve iyileştirme süreçleri, personalarınızı sürekli güncel ve etkili kılacaktır. Unutmayın, personalar sadece bir başlangıç noktasıdır; stratejinizin temelini oluşturur ve her zaman geliştirilmeye açıktır.

Markanız için doğru stratejiyi belirlemek ister misiniz? Markanıza özel çözümlerimiz için bizimle iletişime geçin!

Leave A Comment