marka konumlamdırma

Marka Konumlandırma: Markalaşma Perspektifinden Misyon ve Vizyon İfadelerine Bir Bakış

Markanızın tüketiciler tarafından nasıl algılandığını biliyor musunuz?

İşletmenizin boyutu ne olursa olsun markanızı tanımlamanız önemlidir. Bu markanız için yapılandırılmış bir bakış açısı kazanmanıza da olanak tanıyacaktır. Marka konumlandırma ve markalaşma üzerine vizyon ve misyon ifadelerini inceleyeceğiz.

Marka Konumlandırma

Bir markanın tüketicinin zihninde nasıl algılandığı önemli bir konudur. Konumlandırma kelimesi tam olarak burada devreye girer. Marka konumlandırma için atılması gereken adımlar bir dizi süreci barındırır. Müşteri yolcuğunu tasarlamanız, size nasıl ulaştıkları, nerede duydukları, bir sosyal medya postu ve kulaktan kulağa şekilde yayılma, bir ambalaj olabilir. Markalaşma sürecinde markanızın nasıl göründüğü stratejik olarak öneme sahiptir. Konumlandırma, tüketicinin zihninde nerede olduğunuzdur. Müşterileriniz markanız hakkında neler düşünüyor ve ne hissediyor? Hiçbir şey kendiliğinden olmayacak, bu konuda yatırım yapmanız gerekiyor. Pazarlama, anlık bir etkiden ibaret değil ve onu inşa etmek ise bizlere düşüyor.

Misyon ve Vizyon İfadelerinin Belirlenmesi

Türkiye’de Misyon ve Vizyon ifadelerine, tanımlamalarına yeteri kadar değer verilmiyor. Hatta birçok firmanın ifadelerini incelediğimizde kopyala yapıştır, birbirinin aynısı diyebileceğimiz açıklamalara rastladık. Bunun yanı sıra vizyon ve misyon ifadeleri aynı olan firma sayısı da azımsanmayacak düzeyde. Yapılanma aşamasında belki de ilk sorulması gereken sorulardan birisi bu. Sizin misyonunuz yani varlık amacınız sizinle çalışan herkes tarafından bilinmeli ve yaşatılmalı. Bu misyon çerçevesinde ise ulaşacağınız nokta yani vizyonunuz net bir şekilde çizilmelidir.

Misyon ve Vizyon Nedir?

Öncelikle, varlık amacınız ne? Peki bu amacınız başarılı bir şekilde gerçekleşince dünya nasıl görünürdü, bu ikinci sorunun yanıtı sizin vizyonunuz aslında. Anahtar kelimeleri belirleyerek yola başlayabilirsiniz, sizi tanımlayan kelimeleriniz, ulaşmak istediğiniz nokta. Misyonunuz varlığınızı tanımlayan unsurunuz, vizyona nasıl gideceğinizi bildiğiniz yol bile diyebiliriz bunun için. Değerleriniz, savunduklarınız nedir? Hangi değerlerle bu yolda ilerleyeceksiniz? İşletmelerin temel amacı ‘finansal’ olarak görünse de çalışanları motive edecek olan şey tam olarak bu değildir, cirolar işletmenin hedefi olabilir fakat bağlılığı sağlayacak olan husus bu olmayacaktır. Bir sonraki sormanız gereken soru ise markanızı nasıl konumlandırdığınız, rakiplerinizden farklı şekilde ne yapıyorsunuz?

Bu sorulardan her birine işletmeniz için doğru hissettiren, sade ve net yanıtlar vermeniz gerekiyor. Bununla birlikte hem iç müşteri (çalışanlarınız, tedarikçileriniz, ortaklarınız) hem de dış müşterilerinizle bağlantı kurmanız kolaylaştıracaktır. Farklılığı iletmek ve sonuç olarak da ürün ya da hizmetleriniz için ek değer yaratımınıza yardımcı olacak önemli yapı taşıdır.

Örnek Misyon ve Vizyon ifadeleri:

Misyon ve Vizyon İfadelerine Örnekler

Amaç: Markanız Neden Var?

Sabahları sizi uyandıran şey ne, temel kavramımız marka varlık amacınız.

İşletmenizin varlığına verdiğiniz ilk yanıt “para kazanmak” ise yeniden düşünmenizi öneriyoruz. Kâr ve finansal kısmı aslında bir yan etki. Yarattığınız değer tam olarak nedir?

Bir çiçekçi olduğunuzu düşünün. İşiniz özel günlerde insanlara çeşitli çiçekleri hızlı bir şekilde ulaştırmak ve farklı kolajlar çıkarmak olsun. Güvenilirsiniz ve çeşitli bir ürün skalasına sahipsiniz. Hızlı bir arama yaptığımızda birçok çiçekçi de aynı iddiada olduğunu düşünelim. Sizi neden seçsin? Sizden bir ürün almadan önce çevrimiçi müşteri yorumları burada kararı etkileyecektir fakat bununla birlikte daha derin bir araştırmaya gittiğini düşünelim. Markalaşma tam olarak burada devreye giriyor.

Burada amacınız ürün ve hizmetlerin ötesinde benzersiz bakış açınızı tanımlayan kısa bir ifadeye yer vermek yerinde olacaktır.
Diyelim ki daha önce bir çiçekçide çalıştınız ve sorunun görsellerde görünen ürünlerle ulaşanlar arasındaki farkta bir problem olduğunu fark ettiniz. Bu işi yaparken de nasılsa özel gün ve düzenli olarak yapmıyor bakış açısına denk geldiniz. Kısacası müşteri için daha iyi bir deneyim sunabileceğiniz potansiyelini gördünüz. Kişisel düzeyde ise insanların düzenli şekilde evlerinde sizin aranjmanlarınızı görmekten memnuniyet duyuyorsunuz.

Marka amacınız özel günler dışında da uzun vadeli şekilde evlerini taze çiçeklerle donatmak ise harika. Bilinmek istediğiniz şey bu ve sunmaktan gurur duyacağınız şey de bu. Deneyiminize dayanarak müşteriler tarafından da değerli bulunacağına inandığınız bir nokta var.

Kendi işinizin marka amacını bir cümle ile özetleyebilir misiniz? Bu çok önemli bir adımdır. Bu işinizin tüm marka temas noktalarında nasıl temas edebileceğini etkileyecektir. Ayrıca, işinizin potansiyel müşteri zihninde nasıl yer alacağını da etkileyecektir.

Aynı örneği bir teknoloji danışmanlık şirketi üzerinden de uyarlayabiliriz. İşiniz dijital dönüşüm süreçlerinde şirketlerin işlerini hızlandırmak, verimliliklerini artırmak ve teknoloji odaklı çözümler sunmak olsun. Yapay zeka entegrasyonu, bulut hizmetleri ve veri analitiği konularında uzmanlığınız var. Fakat sizinle birlikte pazarda aynı hizmetleri sunduğunu iddia eden firmalar var. Müşteriler neden sizi seçsin? Bu sorunun yanıtı, marka amacınızı belirlemekte size yardımcı olacak. Markalaşma sürecinizde sunduğunuz çözümlerin de ötesinde sizi konumlandıracak bir vizyon sunmanız gerekiyor.

Teknoloji sadece araç değil, iş süreçlerinin daha insancıl ve anlamlı bir güç olduğuna inanıyorsunuz. İnsanlar karmaşık raporlar yerine kararların kolaylaştıracak sadece ve etkili çözümler arıyor. Amacınızı şu şekilde ortaya koyabilirsiniz: Teknolojiyi insana uyarlıyoruz, insanları teknolojiye değil. Bu amaç ile farklılığı ortaya koyabilir, daha anlamlı ve kolay hale getirebilirsiniz süreçleri.

Ortaya koymuş olduğunuz vizyon, web sitenizden sosyal mecralardaki paylaşımlarınıza, müşteri sunumlarınıza ve iç iletişimlerinize kadar her alana yansımalı ve bütüncül bir dil taşımalıdır. Teknolojiyi insana hizmet eden bir araç olarak konumlandırmanız müşterileriniz ile duygusal bir bağ kurma noktasında da yardımcı olur.

Burada sormanız gereken birkaç soru var. Kendine markanız için yanıtlamanızı rica edeceğiz sizden.

  • Müşterilerinizin hayatını nasıl kolaylaştırıyorsunuz?
  • İnsanların sizi tercih etmesini sağlayacak olan o “farklı bakış açınız” nedir?
  • Markanızı bir cümle ile anlatmak isteseniz, bu ne olurdu?
  • Sunduğunuz deneyimin benzersizliğini nasıl ifade edersiniz?

Değerler: Neyi savunuyorsunuz?

Markanız için, değerleriniz nedir? Değerleriniz için bir dizi rehber ilke olduğu söylenebilir. Nasıl davrandığınız, hangi eylemleri ve seçimleri yaptığınız ve hatta hangilerini yapmadığınız. Genel değerlerin ötesine geçmeyi düşünün: güvenilir, sağlam, kaliteli. Tam olarak neyi savunduğunuzun spesifik bir yolu var mı?

Rakiplerinize bakabilir ve değerlerinizin hangi noktada benzer ve farklı olduğunu not alabilirsiniz. Rakiplerinizden farklı olarak neyi sunuyorsunuz? Seçmedikleriniz ve yapmadıklarınız da değerleriniz arasında olabilir. Burada müşteri kendisiyle bağ kurarak benzer değerleri sizde görebilir.

Konumlandırma: Rakiplerinizden farkınız nedir?

Marka konumlandırması, markanızın kişilerin zihnindeki yeridir, en kısa tanımıyla. İnsanların zihinlerinde ve fikirlerinde bir parça da olsa alan kaplama. Net bir konumlandırma oluşturmak her zaman kolay değildir. Kontrol edebildiğiniz alan burada kısıtlıdır. Fakat marka unsurlarınız, değerlerinizin tanımlanmasıyla işletmeniz için güçlü bir temel atabilirsiniz. Tutarlı bir şekilde markanızı inşa edin ve tüketicilere aktarın.

Markalaşmanın Faydaları:

Strateji Oluşturmadaki Rolü: markanızı analiz etmeniz, hedef kitlenizi anlama, pazarlama mesajlarınızı daha doğru şekilde kurgulamak gibi bir dizi adıma temel oluşturur.

Rekabet Avantajı Rolü: Rakipleri analiz etme, pazardaki konumunu anlama gibi konularda da bir yapı taşı oluşturarak, farklılaşmanıza olanak tanır.

Yukarıda yer alan maddeler dışında, görünürlük ve bilinirlik gibi daha pek çok açıdan faydası bulunmaktadır.

Leave A Comment