Dubai Çikolatası Trendi Nasıl Doğdu? Sosyal Medya ve Lüks Algısı
- admin
- Kasım 16, 2024
- Uncategorized
- 0 Comments
Dubai çikolatası ile henüz yolu kesişmemiş olan var mı? Burada yalnızca tüketmekten söz etmiyoruz; maruz kalmaktan aslında. Dijitalde karşılaşmamış olanların sayısı yadırganamayacak büyüklükteyken; açık hava reklamlarında, bir pastanenin camında, bir market rafında da denk gelebileceğimiz kadar hızlı bir şekilde yaygınlaşan bu trendi ele alacağız. Dubai çikolatası trendi nasıl doğdu ve bu trend ne kadar devam edecek?
Dubai Çikolatası Neden Bu Kadar Popüler Oldu?
Son yıllarda tüketici davranışının şekillenmesinde sosyal medya ve popüler kültürün etkileri gözle görülür şekilde artmış durumda. Son dönemde sıklıkla karşılaştığımız Dubai çikolatası tüketiciler tarafından büyük bir ilgi görmüş durumda. Özellikle Tiktok ve Instagram gibi platformlarda çok takipçili hesaplar aracılığıyla (ünlüler, fenomenler, tanınmış kişiler vb.) paylaşılıyor olması, ürüne olan ilginin hızına hız katmış durumda. İnternette en çok merak edilen sorguların başında “Dubai çikolatası nedir?”, “Dubai çikolatası tarifi”, “Nasıl nasıl ortaya çıktı?” soruları yer alıyor diyebiliriz. Elbette bu sorgularda çeşitlilik de mevcut. Kolay erişilebilir seçenekler ve lüks markalar arasındaki karşılaştırmalar, fiyat aratmaları gibi konu başlıkları da gündemde. Hemen hemen herkesin denemek istediği bir ürün hâline gelmiş olması ile birlikte market raflarından, birçok noktada ulaşılabilir bir konuma çok kısa bir sürede geldi.
Dubai Çikolatası Nedir?
En çok sorulan, insanların birbirini bu konu hakkında bilgilendirdikleri bu başlığa burada yer vermemek olmazdı. Kısaca değinecek olursak: Dubai’de yaşamını sürdüren İngiliz Sarah Hamouda tarafından, hamilelik sürecinde aşermesi ile birlikte geliştirmiş olduğu bu çikolata, ilk 2021 yılında piyasaya sürülmüş. İçeriğinde antep fıstığı ezmesi, kadayıfın yer aldığı sütlü çikolata ile kaplanmış bu çikolata küresel bir trend olarak 2024 yılında TikTok aracılığıyla tanındı. Orijinali Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan bir çikolata mağazasına ait. Maria Vehera’nın Tiktok’ta paylaştığı bir inceleme videosu ardından bu içerik 100 milyondan fazla izleme alarak #dubaichocolate (#dubaiçikolatası) etiketi ile paylaşımlar da giderek artmaya başladı. Deneyimleyenler paylaşmaya, paylaşıldıkça da deneyimleyen bir döngü burada ateşlenmiş oldu.
Dubai çikolatasının bu popülerliği birçok farklı konu başlığı ile bağdaştırılabilir ve birçok başlık altında elbette ele alınabilir. Sosyal medya kanalını düşündüğümüz noktada iki terim görünür oluyor: görsel çekicilik ve lüks algısı.
1. Görsel Çekicilik: Görselliğin odakta olduğu sosyal platformlar için bir nimet niteliğinde. Kahve yanı sunumları, görsel olarak dikkat çekici bir ürün oluyor olması da denemeye teşvik ederken paylaşmaya da teşvik etti. Bununla birlikte bir döngü halinde tüketildikçe paylaşıldı, paylaşıldıkça da tüketildi.
Lüks Algısı: Dubai, Arap kültüründen esinlenen ve lüksü odağında barındıran bir kültür aslında. Farklı yorumcular Dubai çikolatasının künefenin çikolata eklenmiş hâli olarak yorumladığına rastladık. Bunun yanı sıra birçok kaliteli çikolatanın Dubai’den gelmesi ile de bağdaşan ve “lüks bir deneyim” sunuyor olması bu algıyı destekleyerek ekleniyor.
Dönemsel Ürünlerin Tüketici Davranışına Etkisi
Popüler ürünlerin birçoğu dönemseldir: Bu ürünlere bir zaman aralığında yoğun talep gözlemlenir. Dizi ve film perspektifinden bakacak olursak, “Squid Game” dizisi ile birlikte bu konseptte oluşturulmuş oyunlar ve kıyafetleri gördük bir dönem. Bununla birlikte sosyal medya meydan okumalarından da örnekler verebiliriz: “Ice Bucket Challenge” veya yaygın olarak yürütülen “10 years challenge”, ChatGPT’ye şu komutu yazarak hayatını görselleştir gibi. Buradaki konu başlıklarının paralelinde, Dubai çikolatası da popülerliğini yitirebilir.
Erken Benimseyenler ve Tüketim Kararları
Dubai çikolatası gibi yeni ürünleri erken benimseyenler (Innovators), ürünün popülerliğini artırmada etkili bir role sahiptir. Bu gruptaki kişilerin ürünü deneyimleyerek tanıtımını yapıyor olmaları, ürüne yönelik ilgiyi artırır. İlk benimseyenlerce yaratılan bu trend etkisi, ürünün sosyal kabul görmesini ve tüketiciler arasında yayılmasını sağlar.
Tüketici Kararlarını Etkileyen Faktörler: Sosyal Medya, FOMO ve Trendler
Sosyal medya, Dubai çikolatası gibi ürünlerin kısa sürede popüler olmasında önemli rol oynar. Bu viral yayılım da talebin artmasında etkili olur. “Fear of Missing Out (FOMO)”, etkisi de bu tür ürünlerde devreye girer. Popüler bir ürünü denemek ve paylaşım yapmak isteyen tüketiciler de aynı şekilde talebin artışını destekler.
Sosyal Etki ve Trend Döngüsü:
Trend etkisi, bu gibi ürünlerde yeniliklerin hızlı benimsenmesi ile devam ediyor olsa da trendler döngüseldir. Yani, popülerliği bir dönem sonra azalacaktır. Daha uygun fiyatlı muadillerin pazara sunulması, trendin sürdürülebilirliğini etkiler. “Lüks tüketim” olarak algılanırken, statü göstergesindeki algı değişerek erişilebilir bir kategoriye konumlanma ihtimali vardır. Tüketici kitlesinin ise “Erken benimseyenler” grubundan, “geç çoğunluğa” doğru geçiş yapması anlamını taşır.
Popüler Ürünlerin Ömrü: Dubai Çikolatası Trendi Ne Kadar Sürecek?
Trend ürünlerin daha kısa süreli bir ömrü olduğuna yukarıda değinmiştik. Dubai çikolatası, talebin azalması ile birlikte popülerliğini yitirme ile karşı karşıya kalacaktır. Burada lüks imajı destekleyecek bir kurgu sağlanırsa elbette ürünün yaşam eğrisi uzatılabilir.
Sonuç itibariyle pazarda kalıcı olabilmesi adına marka sadakati ve sınırlı bir hedef kitle ile artmış olan rakipleri ile mücadele etmesi gerekecektir. Bu süre zarfında da pazarda yer alan uygun fiyatlı muadiller kendisine bir pazar payı edinebilir.
Sonuç: Trend Ürünlere Yönelik Tüketici Davranışlarının Geleceği, Dubai Çikolatası
Tüketicilerin sosyal medya aracılığıyla deneyim paylaşma isteği ile birlikte Dubai Çikolatası gibi ürünler hızlı bir şekilde yayılabiliyor. Trend ürünlerin gelecekte de tüketici davranışını etkilemeye devam edeceğini tahmin etmek pek zor değil. Sosyal medyada gördüğümüz yeni ürünleri denemek ve deneyimimizi paylaşma isteği benzer süreçleri doğuracaktır. Bu durum da beraberinde uygun fiyatlı muadillerin çıkmasını beraberinde getirecektir.